Wat is een verticale toepassing?

Een verticale applicatie is gewoon elke softwareapplicatie die zich richt op een specifiek bedrijfsproces met een klein aantal gebruikers en specifieke functies binnen een organisatie. Enkele voorbeelden van verticale toepassingen zijn Customer Relationship Management (CRM), Enterprise Resource Planning (ERP) en projectbeheer. Sommige verticale software kan meerdere gebruikers hebben, terwijl sommige verticale software slechts één gebruiker ondersteunt. In termen van het aantal gebruikers dat een applicatie heeft, wordt het over het algemeen beschouwd als een verticaal softwareprogramma wanneer het een groot aantal gebruikers kan ondersteunen, meestal meer dan honderd. Voor sommige softwareprogramma's is echter slechts één gebruiker nodig.

Verticale Applicaties

De meest voorkomende vorm van verticale softwareapplicaties voor een bedrijf is ERP. ERP helpt een organisatie bedrijfsprocessen te stroomlijnen, waardoor de efficiëntie toeneemt, de kosten worden verlaagd en de klanttevredenheid en loyaliteit worden verhoogd.

Een softwaretoepassing die veel wordt gebruikt in de zakenwereld is CRM-software. Het doel van CRM-software is om kosten te verlagen door processen te automatiseren, waardoor gebruikers zich kunnen concentreren op andere belangrijke aspecten van het bedrijf. Met CRM-software kunnen gebruikers klanten, contacten en verkopen beheren. Met deze software kunnen organisaties ook gebruik maken van sociale media en internet.

Een ander type software dat vaak in een zakelijke omgeving wordt gebruikt, is de bedrijfssoftware. Dit soort softwareprogramma's wordt gebruikt om softwareoplossingen te bieden aan verschillende organisaties. Sommige bedrijfstoepassingen omvatten bijvoorbeeld webgebaseerd beheer en toepassingsontwikkeling. Dit soort softwareprogramma's kan ook componenten bevatten waarmee gebruikers toegang hebben tot gegevens uit verschillende bronnen, waaronder externe bronnen zoals internet.

Sommige softwaretoepassingen kunnen worden ontwikkeld als stand-alone toepassingen en andere kunnen worden ontwikkeld als onderdeel van een groter softwarepakket. Veel bedrijfssoftwarepakketten bevatten extra functies die de organisatie mogelijk nodig heeft om aan haar zakelijke vereisten te voldoen. Van veel organisaties is bekend dat ze softwarebedrijven inhuren voor ontwikkeling op maat.

De voordelen van een softwaretoepassing zijn onder meer het vermogen om het bedrijf te stroomlijnen, het stelt gebruikers in staat tijd en kosten te besparen en kwaliteitsresultaten te leveren. Het stelt gebruikers in staat om hun eigen documenten, spreadsheets, grafieken, enz. Te creëren en het stelt gebruikers in staat om gegevens op te slaan in een gebruiksvriendelijke indeling die het heel gemakkelijk maakt om alle gegevens bij te werken, te wijzigen en er toegang toe te krijgen.

Er zijn een aantal zaken waarmee gebruikers rekening moeten houden voordat ze besluiten een softwaretoepassing te gebruiken. Enkele van deze dingen zijn onder meer het aanpassingsniveau, of het multi-user, multi-tabular of niet-tabular data ondersteunt, of het database-integratie ondersteunt en of het schaalbaar is naar verschillende omgevingen en hardware.

Zoals u kunt zien, zijn er tegenwoordig een aantal verschillende soorten verticale toepassingen op de markt. Bij het kiezen van het juiste softwareprogramma voor uw organisatie moet u rekening houden met de mate van flexibiliteit die u nodig heeft, de implementatiekosten en het gebruiksgemak.