Hoe verlaagt een slimme meter uw energierekening?

De slimme meter is eigenlijk gewoon een geavanceerd hulpmiddel (een driebandsmeter met een communicatieverbinding ter plaatse of op afstand) die slechts een handvol basisfuncties vervult: hij meet alleen de hoeveelheid elektriciteit die in huis wordt gebruikt, hij rapporteert terug aan het nutsbedrijf de hoeveelheid verbruikte elektriciteit en het verbruik. Anders dan dat, zijn de mogelijkheden vrij eenvoudig. In dit artikel leest u wat de slimme meter kan en hoe u hiermee geld kunt besparen.

Slimme Meter

Het idee achter de Slimme Meter is om het energieverbruik van je huis veel efficiƫnter te maken. Met de beschikbare technologie kan het energieverbruik worden gemeten en op een veel gedetailleerder niveau worden verminderd. Op deze manier kan een huiseigenaar zijn of haar stroomverbruik nog beter beheersen en ook meer waar voor zijn of haar geld krijgen. Daarnaast kan dit type meter ook de energiebedrijven voorzien van informatie over uw verbruik en hen helpen om betere schattingen van het energieverbruik te maken.

Het idee van de slimme meter is heel gemakkelijk te begrijpen: net als bij het gebruik van zonnepanelen, zendt de meter een kleine stroompuls uit, die wordt ontvangen door een ontvanger op de slimme meter. De ontvangen informatie wordt ingevoerd in de programmeerbare logische chip, die vervolgens aanbevelingen doet op basis van de ontvangen informatie. Deze informatie omvat doorgaans de hoeveelheid energie die wordt verbruikt, de tijd die nodig is om de energie te verbruiken en andere dingen die de slimme meter verzamelt.

Wat echter ontbreekt aan de slimme meters van vandaag, is de mogelijkheid om direct verbinding te maken met de zonnepanelen. In plaats daarvan hebben de meeste slimme meters nog steeds een gewone meterlezer nodig, die op de muur wordt aangesloten en een aflezing geeft. Dus als de meter merkt dat u uw energieverbruik overschrijdt, zal hij u vragen om over te schakelen op zonne-energie.

Hoewel de hoeveelheid energie die u regelmatig verbruikt belangrijk is, wilt u uw stroomverbruik op een voldoende laag niveau houden, zodat de meteropnemer niet in de war raakt, waardoor er veel meer stroom nodig is om uw zonnepanelen.