Inspectie van Zonnepanelen met Drone

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Steeds meer mensen en bedrijven besluiten om groene energie te gebruiken en mogelijk ook zonnepanelen te horen. Ze zijn een goede investering voor het milieu en zorgen voor een besparing op energiekosten. Echter, met de groeiende groei van zonnepanelen, groeit ook de behoefte aan onderhoud en controle om de levensduur te verlengen en de groeiende van de panelen te verbeteren. Dit is waar inspectie van zonnepanelen met drones van pas komt.

Wat is inspectie van zonnepanelen met drone?

Inspectie van zonnepanelen met drones is een vrij nieuw concept waarbij een quadcopter of hexacopter met een camera op afstand bestuurbaar is en de zonnepanelen vanuit de lucht onder. Het beeld dat de camera op de drone vastlegt wordt naar een monitor op de grond gestuurd, waar inspecteurs de beelden kunnen bekijken en mogelijke afwijkingen kunnen identificeren.

Een drone maakt externe inspectie van zonnepanelen sneller, goedkoper en veiliger. De drone kan namelijk overal bij en hoeft niet te worden gebruikt om van een hoogwerker of steigers te maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor gebouwen met complexe dakconstructies of waar veiligheidsrisico's een rol spelen.

Waarom is inspectie van zonnepanelen met drone nodig?

Inspectie van zonnepanelen kan vaak met het blote oog gebeuren, maar dit is een duik en er is een grote kans dat niet alle afwijkingen worden opgemerkt. Zonnepanelen hebben een levensduur van 25-30 jaar, dus het is belangrijk dat eventuele afwijkingen worden opgemerkt. Hierbij kunt u denken aan defecte panelen, kleuringen, schade aan het glas of aansluitingen die niet goed werken. Inspectie met de drone maakt het mogelijk om deze afwijkingen op te sporen en efficiënt op te lossen.

Ook wordt inspectie met de drone vaak gebruikt om de elektriciteit van de zonnepanelen te controleren. Door middel van warmtebeeldcamera's kunnen alle panelen optimaal werken. Deze techniek maakt het mogelijk om warmteverlies of afwijkende temperaturen snel en efficiënt op te sporen, waardoor de afname van de panelen kan worden verbeterd.

Hoe werkt inspectie met de drone?

Inspectie van zonnepanelen met de drone gaat als volgt in zijn werk. De drone wordt opgelaten en gevlogen op een vooraf bepaald traject over de zonnepanelen. De camera op de drone maakt continue foto's. Deze continue stroom van foto's wordt op een monitor op de grond getoond, waar de inspecteurs de beelden beoordelen. Waardoor er gecontroleerd wordt naar breuken, kleuringen, of er delen missen en of er sprake is van overmatige vervuiling.

Het is belangrijk dat de drone op de juiste hoogte en afstand wordt gehouden zodat er genoeg detail op de foto's te zien is. De inspecteurs hebben meer dan genoeg kennis en ervaring over de schatten welke eigenschappen de foto's moeten hebben om een ​​juiste beoordeling te kunnen geven.

Wat zijn de voordelen van inspectie met de drone?

Inspectie van zonnepanelen met de drone kent vele voordelen. Zo is het sneller en goedkoper dan inspectie op de traditionele manier. Een inspecteur hoeft niet meer op een hoogrek te klimmen, wat minimaal en duur is. Ook kan de drone overal bij en kan er zelfs boven bomen worden gevlogen om zonnepanelen te inspecteren die eerder onbereikbaar waren.

Een ander voordeel is dat de drone geen fysiek contact maakt met de panelen, waardoor deze niet beschadigd worden. Bovendien is inspectie met de drone veilig, omdat er minder kans is op ongelukken en de inspecteur niet hoeft te klimmen en klauwen aan de panelen.

Nadelen van inspectie met de drone

Hoewel er veel voordelen zijn van inspectie met de drone, zijn er ook nadelen. Zo is het gebruik van een drone veel kennis en ervaring vereist. Dit komt doordat de drone bestuurd moet worden en de beelden op de grond geïnterpreteerd moeten worden. Het vergt echter tijd en training om de juiste kennis op te doen en ervaring op te bouwen.

Ook speelt het weer een belangrijke rol. Regen, mist, bewolking of felle zonneschijn kan de beelden veroorzaken en zorgen voor minder duidelijke foto's. Dit kan de kwaliteit van de inspectie negatief opleveren.

Toekomst van inspectie met drone

Het gebruik van drones bij inspectie van zonnepanelen is al een aantal jaar in gebruik. Echter, de ontwikkeling staat niet stil. Er worden continu nieuwe technieken ontwikkeld om de kwaliteit van de beelden te verbeteren, de veiliger te verhogen en de stappen veiliger te maken.

Conclusie

Inspectie van zonnepanelen met drone levert veel voordelen op. Het is efficiënt, veilig en kan veel tijd en kosten besparen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze relatief nieuwe technologie en we kunnen verwachten dat er nog veel innovatie zal plaatsvinden om de kwaliteit van inspectie te verbeteren.