Alles wat je moet weten over opleidingen met Kmo-Portefeuille

Als ondernemer wil je jezelf en je werknemers graag blijven ontwikkelen zodat je kunt inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt en zo je concurrentie voor kunt blijven. Het volgen van opleidingen is dan ook een belangrijk onderdeel van je bedrijfsstrategie. Maar hoe financier je deze opleidingen? Een mogelijkheid voor Vlaamse ondernemers is de Kmo-portefeuille. In dit artikel leggen we uit wat dit precies is en hoe je jouw relevante opleidingen kunt financieren.

Wat is de Kmo-portefeuille?

De Kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid waar alle Vlaamse kmo's beroep op kunnen doen. Het doel van deze maatregel is om de concurrentiepositie van deze kmo's te versterken door hun bedrijfsactiviteiten te verbeteren en te vernieuwen. Een onderdeel van deze maatregel is het verstrekken van financiële steun voor het volgen van opleidingen.

Hoe werkt de Kmo-portefeuille?

Via de KMO-portefeuille kunt u de kosten voor opleidingen en advies in uw onderneming financieel ondersteunen. KMO’s en zelfstandigen (jaaromzet maximaal 50 miljoen euro personeelsbestand van maximaal 250 werknemers) met een eenduidigbare KBO-activiteit kunnen via de KMO-portefeuille jaarlijks 40% tot 30% subsidie ​​krijgen op de eenduidigbare kosten. De overheid financiert het grootste deel van de kosten voor de opleiding of het advies. Het kleinere deel financieel u als ondernemer zelf. Bovendien kan de subsidie ​​ook ingezet worden als steun voor advies en begeleiding.

Een belangrijk punt bij het aanvragen van de Kmo-portefeuille is dat de opleiding moet voldoen aan de gestelde kwaliteitsvoorwaarden en gevolgd moet worden bij een geregistreerde waarde. De lijsten van deze elementen zijn terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Soorten opleidingen

Er zijn verschillende soorten opleidingen die je kunt gebruiken met behulp van de Kmo-portefeuille die je kunt financieren. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen rond marketing, management, communicatie, vreemde talen, milieu, veiligheid en gezondheid.

Voordelen van opleidingen met Kmo-portefeuille

Het volgen van opleidingen met behulp van de Kmo-portefeuille brengt verschillende voordelen met zich mee. hebben we de belangrijkste voordelen op een rij gezet:

1. Lagere kosten

Omdat de overheid een deel van de kosten op zich neemt, zijn kostenopleidingen met behulp van de Kmo-portefeuille minder dan wanneer je deze volledig zelf zou moeten bekostigen. Dit maakt het volgen van opleidingen toegankelijker voor kleinere bedrijven.

2. Betere kennis

Het volgen van opleidingen zorgt ervoor dat jij en je werknemers over meer kennis en vaardigheden beschikken. Verbeterd je niet alleen de kwaliteit van je producten of diensten, maar kun je ook een betere service definitief aan je klanten. Bovendien kunnen werknemers zich persoonlijk ontwikkelen wat de jobtevredenheid verhoogt.

3. Hogere productiviteit

Wanneer je medewerkers meer kennis en vaardigheden bezitten, zijn zij in staat om hun werkzaamheden uit te voeren. Dit verhoogt de productiviteit van je bedrijf en kan dus bijdragen aan het vergroten van je omzet.

4. Concurrentievoordeel

Door het volgen van opleidingen kun je als bedrijf inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt en ben je beter in staat om je concurrentie voor te blijven. Zo blijft je bedrijf relevant en kun je ook op termijn succes blijven boeken.

Hoe kan je de Kmo-portefeuille aanvragen?

Om de Kmo-portefeuille aan te vragen moet je als ondernemer enkele stappen doorlopen.

1. Je onderneming wordt uitgeschakeld

Als eerste moet je onderneming geregistreerd zijn. Dit kan je doen via de website van de Kmo-portefeuille.

2. Opleiding zoeken

Je moet een geregistreerde opleiding vinden die verleden is bij de ontwikkeling van de onderneming. Op de website van de Kmo-portefeuille kan je via de zoekfunctie gericht zoeken naar de verminderde opleiding.

3. Aanvraag doen

Nadat je een succesvolle opleiding hebt gevonden, kan je een aanvraag indienen. Dit doe je via de website van de Kmo-portefeuille. Na de aanvraag ontvangt u een uniek dossiernummer.

4. Betaling

Na goedkeuring van de aanvraag dien je als ondernemer zelf een bepaald aandeel van de kostprijs te betalen. Het resterende deel wordt gelijk aan de belangrijkste betaald door de Kmo-portefeuille.

Mogelijke valkuilen

Bij het aanvragen van de Kmo-portefeuille zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet bijhouden. hebben we een aantal mogelijke valkuilen voor je op een lijst gezet:

1. Tijdsdruk

Als je een opleiding wilt volgen en je wilt completeren van de Kmo-portefeuille, dan moet je rekening bijhouden met een termijn van 14 dagen tussen de start van de opleiding en het indienen van de aanvraag. Daarnaast moet je vooraf weten welke opleiding je gaat volgen en hoeveel deze kost voordat je de aanvraag indient.

2. Opleidingseisen

Niet alle opleidingen komen in aanmerking voor de Kmo-portefeuille. De opleiding moet voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden. Dit betekent dat de opleiding moet worden gegeven door een erkend en dat de inhoud en duur van de opleiding vooraf bekend moet zijn.

3. Risico bij wijziging van KMO-status

Bij een verandering van je KMO-status moet je opletten wat er gebeurt met de nog openstaande subsidies. Het gaat over het verschil tussen een erkende KMO en een grote KMO.

Conclusie

Als Vlaamse kmo-ondernemer wil je altijd blijven ontwikkelen om voorop te blijven lopen in de markt. Dankzij de Kmo-portefeuille kan je als onderneming financiële steun krijgen om opleidingen te volgen. Het volgen van opleidingen zorgt ervoor dat werknemers over meer kennis en vaardigheden beschikken wat de kwaliteit en productiviteit van het bedrijf verhoogt. Daarnaast zorgt het volgen van opleidingen voor een concurrentievoordeel en kan de jobtevredenheid van je werknemers toenemen. Toch zijn er ook valkuilen waar je op dient te letten wanneer je een aanvraag doet voor de Kmo-portefeuille. Zo is er bijvoorbeeld tijdsdruk en moet de opleiding aan bepaalde eisen voldoen. Maar als je hier rekening mee houdt, kan de Kmo-portefeuille een uitstekende manier zijn om de ontwikkeling van jouw onderneming te ondersteunen.