Noodverlichting: Belangrijk voor brandveiligheid

Inleiding

Het kan iedereen overkomen: er breekt een brand uit in een gebouw en de elektriciteit valt uit. In deze situatie is noodverlichting van levensbelang om de vluchtroute te vinden en het gebouw snel te kunnen verlaten. Daarom is het van groot belang dat elk gebouw is voorzien van noodverlichting.

Noormannen

De installatie van noodverlichting is geregeld in de NEN-EN 1838-norm. Deze norm stelt richtlijnen voor de installatie van noodverlichting en transparante veiligheidssignalering. Het is aan de eigenaar van een gebouw om ervoor te zorgen dat er wordt voldaan aan de richtlijnen. Daarnaast is er ook de NEN-EN 50172-norm, deze norm bepaalt dat noodverlichting altijd gedurende een bepaalde tijd blijft branden, ook bij stroomuitval.

Brandveiligheid bepaald

Het is van groot belang dat een gebouw in geval van nood snel en veilig kan worden verlaten. Zonder noodverlichting kan het onmogelijk zijn om de uitgang of de nooduitgangen te vinden. Bovendien kan het gebrek aan lichte paniek ontstaan ​​onder de aanwezigen, wat bijvoorbeeld kan leiden tot verdrukking en daarmee ernstig letsel. Met noodverlichting beperkt u deze risico's en draagt ​​u bij aan de veiligheid van personen.

Soorten noodverlichting

Er zijn verschillende soorten noodverlichting, waaronder:

Vluchtrouteverlichting

Deze verlichting laat duidelijk de vluchtroute zien. Het gaat bijna om de ruimte die men moet doorkruisen om bij de uitgang te komen. Deze verlichting moet blijven branden, ook als er nog licht van buiten komt.

Noodverlichting

Dit is de begripsaanduiding voor noodverlichting die erop gericht is om de aanwezigheid van personen in een gebouw waarschijnlijk te maken in het geval van elektriciteitsuitval. Deze verlichting moet ook continu blijven branden, maar hoeft niet zo fel te zijn als de vluchtrouteverlichting.

Anti-paniekverlichting

Deze verlichting is bedoeld om paniek te voorkomen. Het gaat verder om de verlichting op plaatsen waar veel mensen bij elkaar staan, zoals in een winkelcentrum. In het geval van een merk stroomuitval moet deze verlichting het mogelijk maken voor personen om een ​​veilige plek te bereiken, zonder paniek te raken.

Aanvullende tips

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij het aanleggen van noodverlichting in een gebouw:

Regelmatig onderhoud

Het is van belang om noodverlichting regelmatig te onderhouden. Door dit te doen, bent u zeker van de goede werking van de verlichting. Bovendien is het in veel gevallen ook een juridische afhandeling.

Noodverlichtingsstrategie

Hoe de noodverlichting in een gebouw wordt aangelegd, is afhankelijk van de situatie. Het is belangrijk om vooraf een strategie op te stellen voor de aanleg van de noodverlichting. Deze strategie geeft inzicht in waar de noodverlichting moet komen en hoeveel noodverlichting er nodig is.

Coördinatie

Een goede coördinatie van de noodverlichting is essentieel. Dit geldt niet alleen voor de aanleg, maar ook voor het onderhoud en de controle.

Conclusie

Noodverlichting is van vitaal belang voor de veiligheid van personen. Het minimale van de brandveiligheid is de primaire taak van elke eigenaar van een gebouw. Door te voldoen aan de richtlijnen van de NEN-EN normen, zorgt ervoor dat het hele gebouw van noodverlichting is voorzien en dat deze verlichting ook altijd goed operationeel is. Zo kunt u een veilige situatie in het geval van nood opsplitsen.