Overspanningsbeveiliging: Wat is het en hoe werkt het?

Wat is overspanning en waarom is het belangrijk om te beveiligen?

Overspanning is een elektrische piek in de spanning van een systeem dat normaal niet voorkomt. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blikseminslagen, kortsluiting of een stroomstoring. Wanneer een overspanning probleem is, kan dit leiden tot schade aan elektronische apparatuur en systemen die beheersbaar zijn voor deze fluctuaties.

Het is daarom belangrijk om deze apparatuur en systemen te beschermen tegen overspanningen door middel van overspanningsbeveiliging. Dit is een mechanisme dat bij een vermoedelijke spanningspiek het overschot aan stroomopvangt en de verloren verloren schade verdwijnt. Voor hun levensreddende apparatuur, zoals MRI-scanners, dialyseapparaten en patiëntmonitoren, is het essentieel om te beschermen tegen overspanningen om downtime en financiële schade te voorkomen.

Hoe werkt overspanningsbeveiliging?

Er zijn verschillende manieren om overspanningsbeveiliging te implementeren. Voor huizen, kantoren en andere laagspanningssystemen wordt een overspanningsbeveiligingsapparaat gebruikt. Dit apparaat is een eenvoudige maar effectieve oplossing die zich uitstrekt boven een bepaald niveau wegleidt.

Er zijn twee soorten overspanningsbeveiligingsapparaten, namelijk Type 1 en Type 2. Type 1 apparaten kunnen worden bevestigd op het hoofdstroomcircuit en zijn bedoeld voor bliksemstoten en andere grote overspanningen. Dit type apparaat kan stoombeschadigingen voorkomen en langeafstandscommunicatie- en signaleringssystemen beschermen.

Type 2 overspanningsbeveiligingsapparaten worden verklaard op de elektrische panelen van het gebouw en zijn bedoeld voor bescherming tegen kortetermijnspanningstransienten of indirecte blikseminslagen. Deze apparaten beveiligen beveiligde elektronische apparatuur zoals computers, televisies, en audio-apparatuur.

Het verschil tussen Type 1 en Type 2 overspanningsbeveiligingsapparaten

Type 1 overspanningsbeveiligingsapparaten beschermen tegen bliksemontladingen en andere grote overspanningen. Deze apparaten worden beschikbaar gesteld op het hoofdstroomcircuit en bieden beveiliging in drie stappen:

1. De eerste stap is de arrestor die de overspanning afleidt en afzwakt voordat de overspanningsbeveiligingsapparatuur wordt bereikt.

2. De tweede stap is de overspanningsbeveiliging, de resterende spanningspiek wordt afgevoerd en weggeleid naar de aarde.

3. De derde stap is het filter van de hoge frequentiecomponenten die naar de aarde worden gefilterd.

Type 2 overspanningsbeveiligingsapparaten beschermen tegen kortdurende spanningsopslagen van indirecte blikseminslagen. Deze apparaten worden beschikbaar op de stroomverdeelrails en bieden bescherming in twee stappen:

1. De eerste stap is de overspanningsbeveiliging die de spanning wegleidt naar de aarde.

2. De tweede stap is het filter van de hoge frequentiecomponenten die naar de aarde worden gefilterd.

Hoe installeer je je overspanningsbeveiligingsapparatuur?

Er zijn verschillende manieren om overspanningsbeveiligingsapparatuur te installeren. De installatie vereist enige technische kennis en competentie en dient daarom bij voorkeur door een professional te worden uitgevoerd. voorbereidend enkele stappen die gevolgd moeten worden bij de installatie van deze apparatuur:

1. Het apparaat moet dicht bij de ingang van het gebouw worden bevestigd voor bescherming op het hoofdstroomcircuit.

2. De apparatuur moet dicht bij het beveiligde elektrische paneel worden afgesloten voor bescherming tegen kortetermijnspanningstransienten.

3. Het apparaat moet tien minste één keer per jaar worden gecontroleerd en onderhouden om een ​​optimale beveiliging.

Conclusie

Overspanningsbeveiliging is een essentieel onderdeel van moderne elektrische systemen. Het beschermt computers, televisies, audio-apparatuur, machines en andere elektronische apparatuur tegen beschadiging en defecten van componenten als gevolg van spanningspieken. Tijdens onweersbuien en andere elektrische storingen kan overspanningsbeveiliging het verschil maken tussen tijdelijke storingen of beschadiging van uw apparatuur. Daarom is het van essentieel belang om overspanningsbeveiliging toe te passen en te onderhouden.